ponedeljek, marec 06, 2006

40cm snega na "šus"

[06.03.2006]

V petek ponoči naju je z Urško prebudil veter, ki je butal v okno spalnice. Z lahkoto so sunki vetra okno dobesedno odpirali, saj je okno pod silo vetra štrlelo za 5 ali več cm iz svojega mesta. Poleg zavijanja vetra je bilo zelo moteče tudi "škripanje" lesa in pihanje vetra v sobo! Ja, v sobo. Kljub temu, da je okno bilo zaprto, so zavese plapolale in veter si lahko čutil na obrazu med ležanjem v postelji. Pihal je močan jugo-zahodnik. Zato sva lepo pograbila odeje in blazine in si pripravila ležišče v spalnici. Tam sva sladko zaspala in spala vse do jutra. Zjutraj sva z Jenny na sprehodu hodila po vejevju, ki ga je veter ponoči nalomil iz dreves. Ponekod v okolici naj bi bilo tudi nekaj materialne škode. Pravzaprav, takšnega vetra v Rušah ne pomnim.
Sobota je bila topla. Popoldan so se temperature dvignile tudi do 16°C. Sneg se je pridno topil in ostalo ga je le za nameček, večinoma tam, kjer so bili narejeni kupi. Za noč iz sobote na nedeljo so bile napovedane nove padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg. V nedeljo smo se prebudili v zasneženo jutro. Močno je snežilo in ob 8. uri je že napadlo okoli 10 cm snega. Ob 12. uri smo že bili pri mami v Mariboru. Pograbil sem lopato in odmetaval nekje uro in pol. Hja, skoraj bi lahko rekel, neke vrste "Sizifovo delo". Kjer sem začel, je na koncu že bilo 10 - 15 cm novega snega. Premočen pa do kože. Vetrovka, ki naj vi zadrževala vlago (do neke mere), je bila tako premočena, da bi lahko iz nje ožemal vodo. Ko smo odhajali domov, pa sem še nasedel z avtom na kupu, ki ga je na dovoz v ulico zametal plug. S pomočjo sosedov smo avto zrinili na cesto. Kasneje sem namestil še verige, da smo se lahko varno pripeljali domov. Doma pa 2. akcija. Stekla je samoiniciativno, sosedje so združili moči in odmetavali sneg pred blokom in na dvorišču. Solidarno sem se jim pridružil, očistil sem še sneg iz maminega poškodovanega avta, ki trenutno na popravilo čaka na parkirišču.
Snežiti je nehalo šele okoli 21. ure, zapadlo je nekaj več kot 40 cm snega, ponekod na Koroškem naj bi ga zapadlo tudi do 60 cm. Tokrat sem se prepričal, da veliko snega lahko zapade v kratkem času. Za prihodnje dni so napovedane nizke temperature, mogoče še kak cm snega zraven.
Urška je ok, tudi dete je redno živahno v njenem trebušku. Da bi le tako ostalo do konca; brez težav, s kar najboljšim počutjem in zdravo.

Ni komentarjev: