sreda, april 12, 2006

Ponovno je en pregled za nami

[12.04.2006]

Včeraj je celi dan bolj ali manj deževalo. In 'lej ga šmenta, na Pohorju znova sneg. Predvidevam, da tokrat v manjši količini. Očitno bo letos mogoče za veliko noč smučati. Jože se počuti vredu. Je še v bolnišnici, a bo mogoče v naslednjem dnevu ali dveh že lahko odšel domov. Okrevanje bo dolgo, pri hoji pa si lahko pomaga z berglami tako, da je kljub vsemu kovinskemu materialu v njegovem kolku kar precej mobilen. Dokler televizor ne crkne in redno plačujemo CATV in RTV naročnino, mu ne bo hudega. Pa še takrat bi verjetno kakšen dan vzdržal, mogoče s knjigo v roki. Zadnjič sem opazil, da si je iz knjižnice (sedaj je ta v Rušah prenovljena) prinesel par knjig. :)
Včerajšnji Urškin pregled pri spoštovani gospe ginekologinji je navkljub precejšnjemu čakanju v čakalnici bil uspešen in zanimiv. V čakalnici sta poleg naju z Urško bili še dve bodoči mamici, ena bo mamica postala drugič. In prav ta je začela pogovor, ki nam je potem malo krajšal čas. Ah seveda, tudi jaz sem se vmešal v te vroče debate. Včasih se mi zdi, da mi že joški rastejo! He, he,... Urška v teh dneh precej razmišlja o možnostih poroda z epiduralno analgezijo, tehniko lajšanja bolečin z bolečinsko blokado. Pravzaprav je to edini zared učinkoviti način lajšanja bolečin, ki naj bi bolečino pri porajanju otroka skoraj odpravil. Se pa ista tehnika uporablja tudi za epiduralno anastezijo ali spinalni blok, ki spodnji del telesa ohromi, uporabljajo pa tehniko pri carskih rezih, ko mati želi ob tem ostati budna. Neuradno smo izvedeli tudi, da se je za carski rez v eni izmed bližnjih slovenskih porodnišnic mogoče v naprej dogovoriti. Prav zaradi vseh teh možnosti se ženska težje odloči ali oceni, kateri način poroda bi zanjo in za otroka bil najmanj boleč in hkrati najmanj tvegan. V mariborski porodnišnici je težava v tem, da epiduralna analgezija ni zagotovljena v sklopu porodnišnice, kar pomeni, da je na voljo samo takrat, kadar je razpoložljiv anastezist, ki sicer to delo opravlja v kirurških ambulantah. V mariboru nad tem trenutno bdi dr. Zabavnik, izvajata pa poleg njega še dve anastezistki od katerih je ena v porodniški. V Slovenj Gradcu je epiduralna analgezija zagotovljena vsem porodnicam, ki bi jo želele, po predhodnem dogovoru in informiranju o samem postopku. Slovenjgraška porodnišnica ima tudi veliko dobrih ocen in priporočil, zaradi vsega tega ostaja zanimiva alternativa mariborski porodnišnici.
In naša Sara? Sara se odlično počuti, srček ji utripa z optimalno frekvenco 149 udarcev / minuto, že odpira oči, pridobiva na teži in sedaj tehta okoli 1300g, vsi organi so se lepo razvili, proporci delov telesa so pravilni, obrnjena je proti ledvenemu delu, leži prečno, rahlo privzdignjena z glavičnim delom na desno stran trebuha. Redno se giba in razgibava, čeprav je Urška menila, da zadnja dva dni nekoliko manj, saj je pred tem bila izredno živahna. Ugotovili smo, da je morda le nekoliko več počivala, ali pa gibi niso bili tako očitni, ker ima rokice in nogice obrnjene proti hrbtnem delu, tako ne boksa in brca naravnost v trebuh. Danes zjutraj pa se je že živahno igrala v maminem trebušku. Prav tako je vse ok s posteljico, plodovnico, maternica je pričakovane velikosti, itd. Edina stvar, ki jo pa lahko popravimo je pomanjkanje železa pri Urški. Zato morava v našo prehrano vnesti več z železom bogatih živil, sicer bo morala pričeti jemati nadomestke. Se bomo potrudili.
Toliko za danes. Sara sedaj pridno raste in pridobiva na teži in upam, da se ji ne bo preveč mudilo v naš svet. Mamin trebuh je najprijetnejši in najvarnejši kraj za otroka, če je mama toliko skrbna, kot je to Urška.

1 komentar:

Marko pravi ...

pa ti si pravi vir informacij. Pri drugem otroku bos ti svetoval drugim :)