petek, februar 17, 2006

Trebušček "utripa", ptičja gripa pa se po naših krajih potika

[17.2.2006]

Včeraj mi je Urška poslala SMS sporočilo s vsebino: "Najino dete se že kakšne pol urice buni in galami." Doselj je naše dete nase opozarjalo bolj ob večernih urah, ko smo se počasi spravljali spat, ko je mama bila v ležečem in včasih mižečem položaju pred televizijo ali v postelji. Nekako prvi občutki o dogajanju v njenem trebuhu so se pojavili 1. februarja. No, in včeraj zvečer je že po zelo aktivnem dnevu bilo tako tudi zvečer. Zato sem ponovno poizkusil, če bom gibanje zaznal tudi sam in sem roko položil na njen trebuh. In glej ga šmenta! Kot da bi trznila mišica na enem mestu trebuha. Pa potem še enkrat, in še enkrat. Pa malo pavze, pa zopet na drugem delu. Včasih malo bolj, včasih manj. Super! Komaj že čakam, da ponovno pokukamo v trebušček s tisto ultrazvočno napravo. Takrat bomo verjetno tudi izvedeli za spol.

Aha! Počasi iščemo imena, tako za punčko kot za fantka. Vsak predlog je dobrodošel!

Potem pa še ta stvar o ptičji gripi. Včeraj so potrdili, da je večina poginulih ptic, predvsem labodov in sivih čapelj bila okužena z virusom aviarne influence tipa H5N1, drugače imenovan "smrtonosni in izredno patogeni virus ptičje gripe", ki med ljudmi že povzroča paniko, polemike in špekuliranja. Novica o tem se je pojavila tudi na spletni strani CNN (www.cnn.com/WORLD), kjer je pod rubriko "World News" bil zapisan naslov članka: Slovenia latest to detect bird flu. In to v Mariboru, Slovenj Gradcu, in nekaterih ostalih krajih v podravju in pomurju.
So se pa porodila nekatera razmišljanja tudi pri meni. Po nekaj minutnem brskanju po spletnih straneh sem prišel do sledečih ugotovitev:

Gilead je podjetje, ki je ustvarilo Tamiflu, edino zdravilo za katerega predvidevajo, da bi lahko bilo uspešno pri zdravljenju obolenja s H5N1 virusom ptičje gripe.

Gilead je licenco za trženje in izdelavo zdravila Tamiflu (link) prodal švicarskemu podjetju Roche (link).

3. januarja 1997 leta je podjetje naglasilo, da bo g. Donald H. Rumsfeld postal direktor podjetja. Seveda z ustreznim lastniškim deležem. V objavi podjetja Gilead na tej strani je mogoče prebrati dovolj informacij o Donaldovi vlogi v svetu farmacije. Podobno lahko preberemo tudi v njegovi biografiji na tej strani.

Donald H. Rumsfeld je 20. januarja 2001 zaprisegel kot 21. obrambni minister ZDA.

Torej je za ZDA g. Donald H. Rumsfeld, kot bi se izrazili američani, "A heck of a guy!".

Sicer pa so ZDA menda zmeraj zatrjevale, da so proti uporabi biološkega ali kemičnega orožja. Celo napadali so tiste, ki bi ga morda lahko uporabili (pred njimi).

Morda kakšen komentar?

Ni komentarjev: